Kínában megvan a 24. billió jüan GDP-vel rendelkező város

A billió jüan GDP-vel rendelkező kínai városok „klubja” tavaly ismét bővült – a Guangdong tartományban található, gyártóiparáról ismert Dongguan 2021-ben több mint 1 billió jüan GDP-t ért el, ezzel Kína billió jüan GDP-vel rendelkező városai klubjának 24. tagja lett. Peking több mint 4 billió jüan GDP-vel áll a lista első helyén.

A városok GDP-je sokat elárul a gazdasági helyzetükről. Január 11-én a dongguani kormányzati munkabeszámolóban a helyi GDP új rekordja mellett az is szerepelt, hogy a város lakosságának száma meghaladta a 10 milliót.

Dongguan

A világgyárként ismert Dongguan 2020-ban már elérhette volna ezt az eredményt, ha nem lett volna a világjárvány. Akkor 965 milliárd jüan GDP-vel zárta az évet, csak egy lépés választotta el céljától, amely a következő évben végre megvalósult.

2021-ben Kína első 4 billió jüan GDP-vel rendelkező városa is megszületett. A pekingi kormányzati munkabeszámoló eredeti becslése szerint 2021-ben a pekingi GDP meghaladta a 4 billió jüant, amellyel kétségtelenül az ország első helyén áll, és ez 8,5%-os növekedést jelent 2020-hoz képest.

Peking az első város az országban 4 billió jüan GDP-vel, ez az új információs technológiának, az egészségügynek és a város két gazdasága motorjának köszönhető. Különösen az egészségügy feldolgozóiparának a „robbanásszerű” növekedése támogatta a város gazdasági növekedését.

Statisztikai adatok szerint 2021. januártól novemberig a Sinovac és a Sinopharm Group Pekingi Biológiai Termékek Intézete, a két COVID-19 vakcinát gyártó cég több mint 230 milliárd jüannal járult hozzá a város GDP-jéhez. Eddig Peking már több mint 5 milliárd oltóanyagot állított elő.

Peking

Pekinget követően Sanghaj a másik város, amely várhatóan eléri a 4 billió jüanes álomhatárt. Bár még nem hozták nyilvánosságra a tavalyi sanghaji GDP-adatokat, 2020-ban a járvány hatásai ellenére a város GDP-je már elérte a 3,87 billió jüant, ami magasabb volt Pekingénél, úgyhogy nem lesz meglepetés, ha a 2021-es év eredménye eléri a 4 billió jüan küszöböt.

Mit is jelent a 4 billió jüan GDP világszinten? Több mint 20 országnak a GDP-je haladja meg a 4 billió jüant, amely azt jelenti, hogy Peking és Sanghaj GDP-je egymaga megelőzi sok ország nemzetgazdaságát (például Thaiföldét és Belgiumét). Valószínűleg ez a „Fu ke di guo (富可敌国)” kínai idióma szó szerinti jelentése, miszerint a magántulajdonban lévő vagyon egyenlő az állam kincsével.

2022. január 12.

(China Media Group)

(x)