Németh Zsolt: veszélyben a dél-budai Duna-part a beépítések miatt

A beépítések miatt veszélyben van a dél-budai Duna-part, ezért a megmentésére kezdeményezés is indult – nyilatkozta Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek.    

Németh Zsolt elmondta, a Rákóczi hídtól délre eső tizenkét kilométeres szakaszon már megkezdődött a beépítés, és néhány éven belül rozsdaövezetből egy luxus lakóövezetté fog átalakulni a Duna-part. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük és közkinccsé tegyük a Duna-partot – jelentette ki a kormánypárti politikus, jelezve, erről szól a zöld Duna-part kezdeményezése.    

Kifejtette, az az elgondolásuk, hogy ezen a tizenkét kilométeres szakaszon létesüljön sétány, futópálya, kerékpárút és 500 méterenként rekreációs pontok jöjjenek létre.    

Németh Zsolt elmondta, folyamatos párbeszédet folytat a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), illetve az érintett kerületekkel.    

A napokban a BFK kiírta azt a közbeszerzési pályázatot, amely az első mintegy 3,5-4 kilométeres szakasz tervezéséről szól – közölte. A tervek szerint 30 méter széles és 4 kilométer hosszú, 100 ezer négyzetméternyi fejlesztési területről van szó.     

Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy az ügyben folytatódjon a lakossággal a párbeszéd. A képviselő a dunapart.nemethzsolt.hu oldalon várja a véleményeket és a javaslatokat arról, hogyan nézzen ki a Duna-part.    

Hangsúlyozta: meg kell védeni a dél-budai Duna-partot, és a kezdeményezése lényege, hogy az említett szakaszon átfogó fejlesztés jöjjön létre, amely megmenti a partot a lakosság részére, megelőzi, hogy a lakóparkok “privatizálják” a Duna-partot.

2022. január 18.

(MTI)