Metrófelújítás – Hamarosan kezdődhetnek a korszerűsítési munkálatok a Határ úti aluljáróban

Megújul és akadálymentes lesz a 3-as metró Határ úti állomásához kapcsolódó gyalogos-aluljáró, a korszerűsítési munkák előkészítése már ebben a hónapban kezdetét veheti – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.    

A BKK közleménye szerint a korszerűsítési munkák előkészítése a vállalkozási szerződés szerdai hatályba lépése után, még ebben a hónapban elkezdődhet.    

A kivitelezés előreláthatóan másfél évig tart.    

A beruházás során megújul a burkolat a járófelületen és az oldalfalakon, világosabb lesz az aluljáró a fényforrások cseréjével, új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint a 3-as metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő berendezéseket telepítenek – írták.    

A BKK közölte: felvonók épülnek a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetővé válnak.    

Továbbá megújul az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben, korszerűsítik az elektromos energiaellátást és a vízi közműveket, valamint egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítanak ki – olvasható a közleményben.    

A munkákat a STRABAG Generálépítő Kft. végzi, az aluljárót tartalékkeret nélkül nettó 2,098 milliárd forintos szerződéses értéken újítja fel.    

A közleményben emlékeztettek, a BKK tavaly decemberben írta alá az aluljáró felújításához kapcsolódó vállalkozási szerződést.    

A szerződés hatályba lépése annak köszönhető, hogy a fővárosi önkormányzat – a pénzügyi nehézségek ellenére – a megállapodás módosításával rendelkezésre bocsáthatja a szükséges forrást, miután hiába várt a kormány támogatására – írták.    

A Fővárosi Közgyűlés február 23-án döntött arról, hogy Budapest saját erejéből vállalja a Határ úti gyalogos-aluljáró felújítását.

2022. március 9.

(MTI)