Rekordszámú a kábítószer-túladagolás miatti halálozás az Egyesült Államokban

Rekordszámú a kábítószer-túladagolás miatti halálozás az Egyesült Államokban: tavaly több mint 107 ezren vesztették életüket az amerikai járványügyi központ (CDC) szerdai jelentése szerint.

A 2021-es előzetes adatok alapján nagyjából öt percenként halt meg valaki tavaly drogtúladagolás miatt Amerikában. Ez 15 százalékos növekedés az előző, 2020-as csúcshoz képest. A CDC a halotti bizonyítványokat vizsgálja meg, és a késedelmes és hiányos jelentések figyelembe vételével készíti el a becslését.
    

A kábítószerhasználat kutatásával foglalkozó országos intézet (NIDA igazgatója, Nora Volkow “valóban döbbenetesnek” nevezte a friss adatokat.
    

A túladagolás miatti halálozások száma több, mint két évtizede a legtöbb évben emelkedik. A növekedés az 1990-es években kezdődött az opioid fájdalomcsillapítók okozta túladagolásokkal, majd más opioidok, köztük a heroin és újabban az illegális fentanil okozta halálesetek hullámai következtek.
    

Tavaly a fentanil és a más szintetikus opioidok túladagolása meghaladta a 71 ezret, ami 23 százalékos növekedés az előző évhez képest. A kokain túladagolása miatti halálozások 23 százalékkal, a metanfetamin és más stimulánsok okozta halálesetek száma 34 százalékkal nőtt.
    

A túladagolásos halálesetekkel gyakran egynél több drogot hoznak összefüggésbe. Vannak, akik többféle tudatmódosítóval élnek, és az olcsó fentanilt egyre gyakrabban keverik más drogokba, sokszor a vevők tudomása nélkül – közölték a szervezet munkatársai.
    

“Ez oda vezet, hogy sokkal több ember, köztük alkalmi droghasználók, sőt, serdülők is áldozatai lehetnek ezeknek az erős anyagoknak, melyek már viszonylag kis adag esetén is halált okozhatnak” – olvasható Volkow közleményében.
    

Szakértők szerint a koronavírus-világjárvány súlyosbította a problémát, mivel a lezárások és más korlátozások elszigetelték a drogfüggőket, és megnehezítették a hozzáférést a kezeléshez. A túladagolásos halálozások tendenciái tagállamonként eltérőek: Alaszkában 75 százalékos volt a növekedés, ez volt a legnagyobb ugrás. Hawaiin ezzel szemben két százalékkal csökkent a túladagolás miatti halálesetek száma.

2022. május 12.

(MTI/AP)