A leggazdagabb oroszok vagyona több mint 74 milliárd dollárral csökkent az év eleje óta

Csaknem 74,3 milliárd dollárral csökkent az idei év eleje óta Oroszország leggazdagabb üzletembereinek vagyona – derül ki a Bloomberg által közzétett Bloomberg Billionaires Indexből, amelyet december 1-jei állapot szerint elsősorban a cégrészvények értéke alapján számítanak ki. A világ leggazdagabbja továbbra is Elon Musk, bár ő egymaga többet veszített, mint a leggazdagabb oroszok együttesen.

A Bloomberg Billionaires Index szerint Roman Abramovics, az Evraz bányászati és kohászati holding fő részvényese 9,3 milliárd dollárt veszített az év kezdete óta, vagyona 8,7 milliárd dollárra csökkent. Gennagyij Timcsenko, a Novatek földgáztermelő nagy részvényese 8,48 milliárd dollárt veszített, vagyona 13,9 milliárd dollárra zsugorodott, a Szeversztal acélipari társaság fő tulajdonosa, Alekszej Mordashov pedig 7,79 milliárd dollárral lett szegényebb, vagyona 21 milliárd dollárra csökkent.
    

Eközben a vegyipari PhosAgro volt igazgatósági tagja, Andrej Gurjev 2,37 milliárd dollárral, 10,3 milliárd dollárra növelte vagyonát, míg Vlagyimir Potanyin, a Norilsk Nikkel bányászati és kohászati vállalat, valamint az Interros konszern elnökének a vagyona 92,6 millió dollárral, 31 milliárd dollárra emelkedett. A hírügynökség 2012 márciusa óta teszi közzé a Bloomberg Billionaires Indexet, amely a bolygó 500 leggazdagabb emberének vagyonáról tartalmaz információkat. 
    

December elsejei állapot szerint a világ leggazdagabb embere továbbra is a Tesla-vezér Elon Musk volt, 189 milliárd dolláros vagyonnal, ami 81,6 milliárddal kisebb az év elejihez képest. A lista második helyén Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikk-gyártója, az LVMH fő tulajdonosa állt, az ő vagyona 11 milliárd dollárral, 167 milliárd dollárra csökkent. 
    

Az indiai milliárdos és az Adani Group konszern tulajdonosa, Gautam Adani ugyanakkor komolyan gyarapodott, vagyona az év eleje óta, 53,1 milliárd dollárral, 130 milliárd dollárra nőtt. Az Amazon alapítója, Jeffrey Bezos vagyona 72,5 milliárd dollárral, 120 milliárd dollárra csökkent. A világ ötödik leggazdagabb embere Bill Gates, a Microsoft társalapítója volt december elején, vagyona 116 milliárd dollár volt, ami 22 milliárd dollárral kisebb az év elejinél.

2022. december 2.

(MTI/TASZSZ)