Kína: a külkereskedelemben érdekelt vállalkozások számára kiterjesztik az RMB határokon átnyúló használatát

A kínai Kereskedelmi Minisztérium és a Kínai Népi Bank, vagyis a jegybank közös közleményt adott ki a „külkereskedelmi gazdasági és kereskedelmi vállalkozások további támogatásáról”, amelyben a kínai nemzeti valuta, az RMB határokon átnyúló felhasználásának kiterjesztését jelentették be a kereskedelem és a beruházások megkönnyítése érdekében.

A közlemény szerint a határokon átnyúló kereskedelem és beruházások valamennyi fajtájának esetében meg kell könnyíteni az RMB-ben történő árképzés és elszámolás használatát, és ösztönözni kell a bankokat arra, hogy könnyen elérhető és hatékonyabb elszámolási szolgáltatásokat nyújtsanak. Ezen kívül arra sarkalják a bankokat, hogy nyújtsanak tengerentúli RMB-hiteleket, újítsák meg termékeiket és szolgáltatásaikat, továbbá hatékonyabban elégítsék ki a vállalkozások határokon átnyúló RMB-beruházási és -finanszírozási igényeit.

A vállalkozásokat érintő új politikai döntések végrehajtásával elősegítik a legnagyobb vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások beszerzéseit, és támogatják az ellátási lánc alapvető vállalkozásait olyan különféle nyitott platformokra támaszkodva, mint például a szabadkereskedelmi kísérleti zóna, a Hainan tartományi szabadkereskedelmi kikötő, valamint a tengerentúli gazdasági és kereskedelmi együttműködési zóna, amelyek előmozdítják az RMB határokon átnyúló használatát.

A vállalkozások igényei alapján különös figyelmet szentelnek az olyan üzleti támogatások nyújtására, mint például a tranzakciós egyeztetés, pénzügyi tervezés és kockázatkezelés, valamint a biztosítási védelem megerősítése és a határokon átnyúló, átfogó RMB pénzügyi szolgáltatások javítása. A közlemény szerint el kell végezni a mindehhez szükséges képzéseket, elő kell segíteni a bankok és a vállalkozások közötti zökkenőmentes kapcsolatot, valamint ki kell terjeszteni a szakpolitikai előnyök körét.

2023. január 12.

(China Media Group)

(x)