2023 a Nyúl éve a kínai kultúrában – zodiákus bélyegkisív kibocsátás

2023. január 22-én köszönt be a tavaszünnep, közismert nevén a holdújév. A kínai újév a családi összejövetelek ideje. A hagyományos holdújévi ünnep 15 napig tart, ami alatt az emberek templomokba, színházakba és lámpásvásárokba is elmennek, hogy megosszák az újévre vonatkozó kívánságaikat. Az ünnep kapcsán, a Magyar Posta – együttműködésben a Budapesti Kínai Nagykövetséggel, a Budapesti Kínai Kulturális Központtal és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal – immár 10. alkalommal bocsátott ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as alapítása óta számos kulturális csereprogramot indított Kína és Magyarország között. Ezek között olyan programok szerepeltek, mint pl. a hagyományos kínai ünnepek és fesztiválok – a Tavaszünnep, a Sárkányhajó Fesztivál és az Őszközép ünnep. A Központon keresztül egyre több magyar ismerkedik meg a kínai kultúrával, és ez közvetett módon hatással van a magyar kultúra kínai terjesztésére is. A koronavírus-járvány berobbanása némiképp keresztülhúzta számításaikat, ezért az a céljuk, hogy a 2023-as esztendőben több offline tevékenységgel is jelentkeznek. A holdújévi programok és a Kínai Kulturális Turizmus Hetének eseményei mellett számos rendezvényt szeretnének megvalósítani a hagyományos kínai viseletek, a teaszertartás, a gasztronómia, a hagyományos építészet és a klasszikus festészet témakörében.

Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatójával a Holdújév apropóján készült egy mélyebb lélegzetvételű interjú, ebből idézünk most részleteket.

Jin Hao

Milyen területeken tudja a cserekapcsolatok létrejöttét elősegíteni a Budapesti Kínai Kulturális Központ a két ország között?

J.H.: Célunk, hogy a Budapesti Kínai Kulturális Központot az emberek közötti csereprogramok és együttműködés platformjává tegyük azért, hogy egyre több érdeklődőt és kulturális-turisztikai intézményt ösztönözzünk mindkét országból arra, hogy részt vegyenek ezekben a csereprogramokban és együttműködésekben, és így előmozdítsuk a két ország közötti kapcsolatokat. Keményen dolgozunk azon, hogy a kínai és magyar művészek, művészeti intézmények, irodalmárok, népművészek és kézművesek, pedagógusok és más területek képviselői közötti együttműködések összhangba kerüljenek, valamint hogy ezekhez platformot és találkozási lehetőségeket biztosítsunk.

Ön hogy érzi magát Magyarországon, mennyire épültek be a magyar hagyományok a hétköznapjaiba?

J.H.: Egyre többet próbálok megtapasztalni a magyar kultúrából, amikor csak lehetőségem nyílik rá. Zenekedvelő vagyok, az elmúlt évben sok koncerten volt szerencsém részt venni Magyarországon, ahol a zenészek virtuozitása és a táncosok szenvedélyes improvizációi megérintettek és magukkal ragadtak. Nemrég pedig kipróbáltam a szegedi halászlé készítését dunai pontyból, és szerintem nagyon magyaros íze lett, mindenkinek nagyon ízlett!

Közeleg a Holdújév, amely a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. Milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

J.H.: A kínai újév a családi összejövetelek ideje. Az év utolsó napján, szilveszterkor, összegyűlik három-négy generáció, nagyszülőktől az unokákig, hogy szerencsekaraktereket írjanak, tisztelegjenek az ősök előtt, majd a szilveszteri vacsora elfogyasztása közben megnézik a kínai újévi gálát, beszélgetnek és petárdákat gyújtanak.

Mit várhatunk a Nyúl évétől? Mik jellemzik ezt a jegyet?

J.H.: A kínai kultúrában a nyúl a szelídség, a kedvesség, a találékonyság és az állandó életerő szimbóluma, a magyar kultúrában pedig az újjászületés és a remény kapcsolódik hozzá. Reméljük, hogy a Nyúl éve új fejlődési lehetőségeket és erőt hoz a gyarapodáshoz.

A horoszkóp bélyeg a víz elemhez tartozó Nyúl évét köszönti, amely 2023. január 22. és 2024. február 9. között tart. A Nyúl Éve bélyeg Maros Krisztina tervei alapján, 20.000 példányban a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Maros Krisztina

A tervezőgrafikus, illusztrátor 1998-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola tipográfus szakán végzett, és évekig főként kiadványok és arculatok tervezésével foglalkozott. Az első megjelent kötet, melyet tervezett és illusztrált, Varró Dániel: Akinek a lába hatos című mondókás könyve (Manó Könyvek, 2010) gyermekkönyv kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2010 díját.

Maros Krisztina alapvetően a kínai motívumokat, színeket, formákat szerette volna úgy visszahozni a bélyegen, hogy az jól illeszkedjen a horoszkóp-sorozatba, ugyanakkor ne hasonlítson a korábban megjelent munkákra, legyen egyedi. Most egy interjú keretében többek között mesélt a bélyegtervezés folyamatáról, kihívásokról, illetve a kínai kultúrához fűződő viszonyáról is.

Miért vágott bele a bélyeg tervezésébe?

M.K.: A bélyegterveket a Magyar Posta felkérésére készítettem, egy meghívásos pályázat keretein belül. De azért is vágtam bele kifejezetten nagy örömmel és lelkesedéssel, mert az ázsiai kultúra különösen vonz és inspirál.

Lát-e hasonlóságot a magyar népi művészet, ábrázolási forma és a kínai között? 

M.K.: Érdekes, hogy elsősorban a különbségeket tudnám felsorolni, de tulajdonképpen több vizuális hasonlóság is fellelhető a két ország népművészetében. Például a témaválasztás (a rengeteg virág, kanyargó indák, stilizált motívumok) vagy az erős, tiszta színek (piros, sárga, kék) használata – legyen szó akár hímzésről, akár dísztárgyakról – mindkét kultúrára jellemző. Mégis annyira sajátos karakterjegyeket hordoz egy-egy kínai vagy magyar népművészeti alkotás, hogy ezek alapján könnyen meg lehet őket különböztetni. 

Egy bélyeget tervezni különleges kihívás. Miben más ez a munka, mint egy átlagos grafikai feladat? 

M.K.: Bélyeget tervezni számomra a legkedvesebb és legtesthezállóbb feladat, egyrészt, mert a bélyegért, mint műtárgyért is rajongok; csodálatos, hogy a bélyeg-kibocsátás hagyománya a mai, túldigitalizált életünkben is fontos helyet kap. Másrészt, az alkalmi bélyegek témái nagyon izgalmasak, a tervezéshez szükséges kutatómunka valóságos kulturális utazás minden egyes alkalommal.

A többi grafikai munkához képest itt tömören, lényegre törően, egyetlen kisméretű képbe sűrítve kell megjeleníteni az adott témát. Bár nyomdatechnikailag is vannak korlátai, hogy ebben a méretben mi és hogyan kivitelezhető – mondjuk egy plakáthoz képest –, mégis számtalan jó megoldás létezik.

Találkozott már máskor a kínai kultúrával munkája során?

M.K.: 2019-ben, szintén a Magyar Posta megbízásából, a kínai horoszkóp bélyeg-sorozat egy másik darabján dolgozhattam (A disznó éve), viszont akkor egy grafikus kollégám, Elekes Attila André terve valósult meg. Gyerekkönyves munkám során pedig két kínai mesét illusztráltam egy olyan népmesegyűjteményhez, mely a világ minden tájáról tartalmaz történeteket, Bajzáth Mária tematikus válogatásában.

2023 a vízinyúl éve, ez az alkotót a kék-fehér porcelánokig vezette el az asszociációs láncban, így került kék virágos mintázat a fehér nyúl formába – és ennek a fordított színváltozata jelenik meg a bélyeg tükörképén. Maga a nyúl, mint forma, grafikai szempontból kiváló alapanyag, hiszen remekül használható, stilizálható, jellegzetes alakja akár már egy árnyékról azonosítható.

A közelgő tavaszünnep, a holdújév, a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe: a tavasz, s egyben az új év kezdete. Kínában a holdújév a családról, a szebb jövőről, a gyarapodásról, a bőségről és a szerencséről szól.

A Nyúl a kínai hagyományokban a türelmet és a szerencsét szimbolizálja. A nyúl csendes, nyugodt és kedves, ugyanakkor okos, ötletgazdag, és jól alkalmazkodik a változó környezethez. Életvitelében biztonságát tartja fontosnak. Kerüli az összeütközéseket, bonyodalmakat. A hagyományok szerint a 2023-as Nyúl évében fogékonyabbá válunk a szépségre és a békére, nagyobb figyelmet kap az együttműködés és a kultúra.

A bélyegkisív kibocsátására ünnepélyes körülmények között, 2023. január 16-án került sor a Bélyegmúzeumban. A sajtónyilvános rendezvényen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Yang Chao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója és dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnöke. Utóbbi az eseményen mondott beszédében kiemelte, hogy a magyar-kínai kulturális kapcsolatok erősítése céljából, a Nyúl Éve alkalmából kiadott bélyegek a bélyeggyűjtők gyűjteményében komoly értéket fognak képviselni.

A Magyar Posta idei bélyegkibocsátás eseménye a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével immár 6., és a Budapesti Kínai Kulturális Központ részvételével 3. közös kibocsátás. A bélyegkisívben található kétféle bélyegképen, valamint az alkalmi borítékon virágokkal díszített nyúlmotívumok láthatók. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a virágmotívumok ismétlődnek. A bélyeg 2023. január 16-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

Galéria:

2023. január 20.

(Budapesti Kínai Kulturális Központ)

(x)