Fennállásának 700. évfordulóját ünnepli Litvánia fővárosa

Kiállításokkal, koncertekkel és rendezvényekkel ünnepli fennálásának hétszázadik évfordulóját szerdával kezdődően Litvánia fővárosa.

Vilniust elsőként Gediminas litván nagyfejedelem említette 1323. január 25-én keltezett levelében. A kéziratban a nagyfejedelem keresztény kereskedőket, földműveseket, kézműveseket és papokat hívott a világ minden tájékáról Litvánia földjére letelepedni, mindenek előtt Lübeck, Stralsund, Bréma, Magdeburg és Köln polgárait szólította meg.
    

Az évforduló alkalmából a levél másolatát kiállították a főváros egyik fő látványosságának számító Gediminas-toronyban, amit a vilniusiak nagy érdeklődéssel fogadtak, hosszú sorokban állva várták, hogy pillantást vethessenek a történelmi dokumentumra. Nem messze, a nagyfejedelmi palota belső udvarán a város alapítása alkalmából új emlékművet adtak át. Az ünnepségek fénypontja esti fényjáték lesz az óváros épületeinek homlokzatán.
    

A városalapítással kapcsolatos rendezvények egészen nyárig tartanak, július 25-én ünneplik ugyanis Szent Kristóf keresztény vértanú emléknapját, aki a mintegy 550 ezres lakosú Vilnius védőszentje.

2023. január 26.

(MTI/dpa)