Hszi Csin-ping levélben válaszolt a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjainak

Hszi Csin-ping kínai államelnök arra ösztönözte a magyar fiatalokat, hogy tudjanak meg többet Kínáról, és legyenek a kínai–magyar barátság továbbvitelének és fejlesztésének hírnökei. Mindezt a kínai államelnök nemrégiben válaszlevelében írta a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban diákjainak.

Hszi Csin-ping levelében rámutatott, hogy a feleségével együtt nagyon örült, amikor levelet kapott a diákoktól a nyúl év tavaszünnepén. A kínai államelnök közölte, még emlékszik az iskolában 2009-ben szerzett élményeire. Hszi Csin-ping megdicsérte a diákokat, hogy állhatatosan tanulnak kínaiul és erőfeszítéseket tesznek a két ország barátságának fejlesztésére.

A kínai államelnök hangsúlyozta a levélben, hogy mind Kína, mind Magyarország hosszú történelemmel és gazdag kultúrával rendelkezik, és a két nép között hagyományos barátság van, továbbá egyre szorosabb a kommunikáció is. A válaszlevélben Hszi Csin-ping üdvözölte a diákokat, hogy Kínában járnak egyetemre. A kínai államelnök még ösztönzi, hogy egyre több magyar fiatal szerezzen több ismeretet Kínáról, és legyen a kínai–magyar barátság továbbvitelének és fejlesztésének hírnöke.

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát és Gimnáziumot 2004 szeptemberében alapították, ez az egyetlen olyan állami és teljes képzést adó iskola Közép- és Kelet-Európában, amelyben kínaiul és az ország nyelvén tanítanak. Az iskola 12 évfolyamának 20 osztályában jelenleg több mint 530 diák tanul. 2009 októberében Hszi Csin-ping, Kína akkori államelnök-helyettese látogatást tett az iskolába. Az idei tavaszünnep idején Hu Lingyue és Song Zhixiao az iskola nevében levelet írtak a kínai államelnöknek és feleségének, új évi jókívánságaikat tolmácsolták, továbbá meséltek a 12 éves kínainyelv-tanulással kapcsolatos élményeikről.

2023. 01. 31.

(China Media Group)

(x)