Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.

A levegőminőség-térképek alapján csütörtök reggel Pennsylvania állam középső részén volt a legmagasabb fokozatú a figyelmeztetés, míg a Philadelphiát, New Yorkot és Washingtont is magába foglaló nagy területen “nagyon egészségtelen” besorolás volt érvényben, ami azt jelenti, hogy a normál érték három-négyszerese a levegő szállópor-koncentrációja. Az “egészségtelen” minősítés kiterjed a keleti partvidék további területeire, de alacsonyabb fokozatú riasztás a levegőminőségi térképek szerint az Egyesült Államok szinte teljes keleti felén érvényben volt.
    

Kathy Hochul, New York állam kormányzója vészhelyzetről beszélt, és egymillió maszkot tettek elérhetővé a lakosság számára. Philadelphia egyes részein az utcán élőknek fedett helyeket nyitottak meg, hogy az egészségtelen levegőtől megóvhassák magukat. A fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte, hogy az iskolák töröljenek minden szabadtéri foglalkozást és kirándulást, sok lakóközösségben bezártak a szabadtéri uszodák is.
    

A levegő szennyezettsége miatt elhalasztották a profi baseballbajnokság, az MLB New York-i és philadelphiai mérkőzéseit, valamint csütörtökön New Yorkban több színházi előadást töröltek, köztük a Central Parkba meghirdetett nyári Hamlet-előadásokat.
    

A hét végéig a meteorológusok nem várják a kanadai erdőtüzek okozta füstköd változását. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az alacsony nyomású időjárási rendszer, amely az egészségre káros füstöt szállítja a következő napokban nem módosul. Brian Ramsey meteorológus elmondta, hogy a levegőminőségaz egészségtelen kategóriában marad mindaddig, amíg a szél iránya nem változik meg, valamint az erdőtüzeket nem sikerül eloltani. Az utóbbi még hetekig tarthat – tette hozzá.  
    

Szerdán Joe Biden elnök telefonon egyeztetett Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, és  további segítséget ajánlott fel a főként Kanada keleti részén, Quebec és Nova Scotia tartományokban pusztító erdőtüzek oltásában. Az Egyesült Államok eddig az eszközök mellett 600 tűzoltót küldött északi szomszédjának.
    

Kanada-szerte csütörtökön mintegy 400 helyen küzdöttek erdőtűzzel, közülük Québec tartományban százat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani. Kanadában az évnek ebben az időszakában nem ritkák az erdőtüzek, ugyanakkor a hivatalos értékelések szerint az idei lehet minden idők legsúlyosabb erdőtűz-katasztrófája az országban. A szakemberek közölték, hogy a szokottnál szárazabb körülmények megfelelő feltételeket biztosítanak a lángok gyors terjedésének.

2023. június 8.

(MTI)