Több tízezer hal pusztult el a víz alacsony oxigénszintje miatt Texasban

Több tízezer haltetemet mosott partra a víz Texas partjainál a hétvége folyamán, az állatok az alacsony oxigénszint miatt pusztultak el – mondták el helyi tisztségviselők.

A Houstontól 64 kilométerre délre található Brazoria megyében tetemek ezrei borították a partot. A hatóságok arra kérték a turistákat, hogy maradjanak távol a területtől.
    

Texasi természetvédelmi hivatal munkatársai elmondták, hogy a halpusztulást a víz alacsony oxigénszintje okozta, ami gyakran előfordul nyáron, ahogy emelkedik a hőmérséklet. A hétvégi halpusztulás leginkább egy heringfélét (Brevoortia tyrannus) sújtott, amelyet a halászok gyakran csaliként használnak.
    

Kutatók korábban rámutattak, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá válhatnak a hasonló események az Egyesült Államokban és Európában, ahogy melegszik a hőmérséklet, az élővizek oxigénszintje pedig csökken.
    

A víz oldottoxigén-tartalma nő a fotoszintézis során, hiszen a növények átalakítják a napfényt, a vizet és a szén-dioxidot oxigénné. Ha kevesebb a napfény, a fotoszintézis lelassul, éjszaka pedig leáll. Azonban a vízben élő növények és állatok továbbra is ugyanolyan ütemben fogyasztják az oxigént, ami csökkenti annak koncentrációját – magyarázták texasi természetvédelmi tisztségviselők. Vasárnap estére Quintana partjait többnyire megtisztították az elpusztult tetemektől, kivéve néhányat, amelyeket a gépek nem tudtak eltakarítani – közölték megyei illetékesek.

2023. június 13.

(MTI/AP)