Már több mint tízmillió hektárt égettek fel év eleje óta az erdőtüzek Kanadában

Már több mint tízmillió hektárt égettek fel év eleje óta az erdőtüzek Kanadában, ilyen nagy területet ennyi idő alatt még egyetlen évben sem pusztítottak el a lángok az országban – derült ki a kanadai kormányzat szombaton közzétett adataiból.

A helyzet várhatóan tovább súlyosbodik, mert jelenleg is 906 aktív erdőtüzet tartanak számon Kanadában, ezek közül 570 esetben nem tudják fékezni a lángok terjedését. 
   

A legborúlátóbb forgatókönyveinket is meghaladja a mostani helyzet, május óta folyamatosan vannak erdőtüzek – mondta Yan Boulanger, a természeti erőforrások minisztériumának kutatója. 
    

Az erdőtüzek rendszerint lakott területektől távolabb eső helyeken keletkeznek erdős, bozótos régiókban, de volt már példa arra is, hogy a lángok településeket fenyegettek. Év eleje óta 150 ezer embernek kellett az otthonát elhagynia erdőtüzek miatt. A lakosság ilyen magas számú evakuálására 40 éve nem volt példa. Az eddigi legsúlyosabb év Kanadában 1989 volt, amikor az egész év leforgása alatt égett le 7,3 millió hektár.

2023. július 17.

(MTI/AFP)