A hagyományos kultúrával kapcsolatos fogyasztói láz rávilágít Kína kulturális magabiztosságára

A Centrum TV közreműködésével

A kínai Shandong tartomány, Linyi városában a közelmúltban nagyon népszerűvé vált egy kulturális és kreatív elemekben bővelkedő, kereskedelmi céllal működő utca. A csaknem 500 méter hosszú utca minden este több mint 40 000 látogatót fogad. A hagyományos kínai kulturális elemekkel ötvözött jelmezbemutatót, különböző ősi építészeti formákat és fényjátékokat ingyenesen tekinthetik meg a turisták.

Linyi az ókorban Langya néven volt ismert, gazdag múlttal és kultúrával rendelkezik. A Keleti Jin-dinasztia alapító császára, Sima Rui egykor Langya királya volt. A kalligráfusok szentje, Wang Xizhi, a szent főminiszter Zhuge Liang, valamint a nagy kalligráfus Yan Zhenqing mind Langyában, híres család sarjaként született. Napjainkban Linyi város Lanshan kerületében a Langya-i kultúra alapján, a gazdag vízforrásokra támaszkodva „Langya, a víz otthona” címmel kulturális turisztikai projektet hoztak létre, kialakítva így egy új kulturális üzleti kört.

A projekt vízre tükröződő képernyőfénnyel, árapály-előadással, óriási szoborral, a Shandong képzőművészet elemeivel és különleges ételekkel egy kulturális egységet hoz létre a látogatók számára, akik így megtapasztalhatják a szabad kulturális ünnep minden varázsát. A projektet három területre tervezik és építik, neveik: „Lanshan – Új Langya”, „A Wei Jin stílus” és „A gyönyörű Yi-folyó”.

Az idei „május elsejei” ünnep időszakában – a „Lanshan – Új Langya” projekt részeként – a próbaüzem alatt álló „éjszakai Langya” hajó bemutatójára került sor. A Shu-folyó kis hídjainak és folyóinak hátterében számos vízi színpadot állítottak fel. A turisták a csónakokban ülve nézték az előadásokat. Az előadók közreműködésével sikerült egy olyan képet megalkotni, ahogy az emberek a csónakban ülnek, a csónakok pedig a festményben úsznak. Ezzel megvalósult Kína első Dongyi-kultúra témában prezentált élő előadása egy éjszakai hajóút során. A hajóútra online lehetett jegyet foglalni, csúcsidőben kb. 690 ezren látogattak el egyidőben a weboldalra, hogy jegyet váltsanak.

Június 30-án a „Lanshan – Új Langya” projekt részeként „Új Luangya éjszakai blokk” nyílt az utcán. A kisebbségi nemzetiségi tábortűz-előadásoknak, az óriási szobornak, a gasztronómiának, a Shandong képzőművészetnek köszönhetően egy régies, irodalmi stílusú és divatos városi szabadidős és turisztikai negyed, valamint egy éjszakai kulturális és turisztikai agglomerációs terület jött létre.

A múlt században, egykoron Kína túlzottan is a nyugati kultúra megszállottja volt: egyes felső kategóriás városrészeket külföldi országokról neveztek el, a külföldi márkájú termékek népszerűek lettek, a karácsonyi akciók pedig a nagy bevásárlóközpontok legnépszerűbb eseményeivé váltak. Ezzel szemben sokan nem bíztak annyira a saját kultúrájukban.

Ahogy Kína ereje növekszik, úgy változik az emberek hagyományos kínai kultúráról alkotott véleménye is. A Kínai Kommunista Párt tavalyi, 20. nemzeti kongresszusán Hszi Csin-ping főtitkár azt tanácsolta jelentésében, hogy örökítsék tovább Kína kiemelkedő hagyományos kultúráját, és elégítsék ki az emberek növekvő szellemi és kulturális igényeit.

Kínában a hagyományos kultúrát bemutató festői területek és turisztikai negyedek – mint például Langya – a legnépszerűbb helyekké váltak, ez a kínai emberek hagyományos kultúrához való magabiztos hozzáállását mutatja.

2023. augusztus 1.

(Új szemle)

(x)