A Centrum TV közreműködésével
A kínai palacsinta egy hagyományos étel Észak-Kínában, amely pasztává kevert lisztből készül. Általában kerek és porózus szerkezetű. A megformázás után a palacsinta kevesebb nedvességet tart magában és szárazabb lesz. Vastagságát tekintve lehet vastagabb vagy vékonyabb. Könnyen elkészíthető és különösen laktató.

A yishui-i Mazhan palacsinta az egyik tipikus képviselője a yimengi palacsintának. Jellemzői a finom alapanyag-kiválasztás, a szép szín, a vékony és puha állag, valamint az illatosság. Mint hagyományos kínai étel, többször szerepelt már a Kínai Központi Televízióban, és számos alkalommal mutatták meg tartományi és városi immateriális kulturális örökség kiállításokon, valamint élelmiszer- és turisztikai termékkiállításokon.

A Mazhan palacsinta készítésének folyamata alapvetően három lépésre bontható: a rizstészta őrlésére, a rizstészta erjesztésére és maga a palacsinta sütésére. A palacsintát hagyományos családi műhelyekben és ipari úton is el tudják készíteni. A hagyományos kukorica- és búzapalacsinta mellett sok egyéb fajta is létezik, mint például a zöldségpalacsinta, a gyümölcspalacsinta és az „egészségmegőrző” palacsinta.

2016 decemberében a yimengi palacsintakészítési technikát Linyi város önkormányzati szellemi kulturális öröksége reprezentatív projektjeinek ötödik tételébe sorolták.

A palacsintahalmok színesek és gyönyörűek. „Egyél palacsintát, egyenként, hiszen jó és rossz gabonából ugyanolyan illatos mind. Munkával, tűzifával és gabonával takarékoskodni, ez a háztartásunk titka” – ezt a balladát a palacsinta különböző előnyeinek átfogó összefoglalására szokták ismételgetni. A palacsinta rétegeiben és „ráncaiban” a shandongi emberek bölcsessége, takarékossága, őszintesége és életbölcsessége rejtőzik.
2023. augusztus 17.
(Új szemle)
(x)