Nyugat-Kanadára is kiterjedtek az erdőtüzek, lakosok ezreit evakuálják továbbra is

Kanadában továbbra is gyorsan terjednek az erdő- és bozóttüzek, az ország nyugati részében fekvő Brit Kolumbia tartományban két erdőtűz egyesült – közölték vasárnap a helyi hatóságok, miközben továbbra is ezreket menekítenek ki az övezetből.

A két erdőtűz egyesüléséből Shuswap térségében, Vancouvertől 500 kilométerre északkeletre keletkezett lángtenger immár több mint 41 ezer hektárra terjed ki – közölte Brit Kolumbia tűzoltósága. Az északi szelek kedveztek a lángok terjedésének. A tűz már több épületet elpusztított a turisták által kedvelt övezetben.
    

Az egész tartományban veszélyhelyzetet hirdettek ki, mintegy 30 ezer embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát, további 36 ezer riadókészültségben várja a menekülést. A Shuswaptól 150 kilométerre délre fekvő, mintegy 150 ezer lakosú Kelowna, ahol ezreket kellett kimenekíteni, vastag füstréteg alatt fuldoklik.
    

Kanada északi részén is tombolnak erdőtüzek, mindenekelőtt az Északnyugati Területek székhelyén, Yellowknife-ban, amelyet több napja körülzártak a lángok, és ahonnan a 20 ezer fős lakosság szinte egészét evakuálni kellett. Szombaton kisebb enyhülés történt, az előző éjjeli esőzéseknek köszönhetően, amelyek miatt jelentősen csökkent a hőmérséklet, a hatóságok szerint vasárnap viszont újabb felmelegedés várható.
    

Kanadában az elmúlt években gyakoriak a szélsőséges időjárási események, amelyeknek az intenzitása és a gyakorisága növekszik az éghajlatváltozás következtében.
    

Idén az észak-amerikai országban minden korábbi rekordot megdöntő erdőtüzek voltak: 14 millió hektár – nagyjából Görögország területének megfelelő – terület lett a lángok martaléka, az 1989-es korábbi rekord kétszerese. 

2023. augusztus 20.

(MTI/AFP)