Linshu szellemi kulturális öröksége: a lopótökfestés művészete forrasztópákával

A Centrum TV közreműködésével

A kínai nemzet egyik legeredetibb szerencsehozó tárgyaként tartják számon a lopótököt, amely a kínai nyelvben „jó szerencsét és gazdagságot” szimbolizál, és nagyon népszerű az emberek körében. A forrasztópákával történő lopótökfestés egy olyan különleges festési forma, amely során forrasztópákát használnak a különböző formájú és méretű lopótökök festéséhez, lenyűgöző és változatos színvilágot létrehozva a tök picike felületén.

Cao Yan lopótökfestésen dolgozik otthonában. (Fotó: Chen Feng)

A lopótökfestés szellemi kulturális örökség projekt reprezentatív örökösének, Cao Yannak az otthonába lépve – Shandong tartomány Linyi városának Linshu megyéjében – szembetűnő, hogy az asztaltól a szekrényekig mindenhol különböző méretű és formájú, festményekkel ellátott tökök vannak, amelyek mind az ő keze nyomait viselték. Cao Yan elmondta, hogy a lopótökfestés művészetét saját maga tanulta ki. Hat évvel ezelőtt véletlenül meglátott egy festett lopótököt az interneten, és a különleges festési technika egyből felkeltette az érdeklődését – abban a pillanatban Cao Yan fejében is szikrát kapott azon ötlet, hogy kitanulja a lopótökfestés művészetét.

Akkortájt Cao Yan egyből vásárolt is egy szett professzionális szerszámkészletet a lopótökfestéshez. Bár nem rendelkezett kellő alaptudással a festészethez, profi tanára sem volt, de amikor akadt ideje, leült és összegyűjtötte az internetről a fellelhető tananyagokat, és folyamatosan próbálkozott a technika elsajátításával. Több ezer alkalomnyi gyakorlás után végül megtalálta az utat. „Majdnem egy éve gyakoroltam már, és nem is emlékszem, hány tököt tettem félre, de idővel egyre ügyesebb lettem, és elégedettebb is voltam a műveimmel”. Azt mondta, hogy mikor megformálódott a tök a saját kezében, és a társaktól még elismerést is kapott, örömteli érzéssel töltötte el.

Cao Yan a műveivel. (Fotó: Chen Feng)

A lopótökfestés folyamatában az első lépés a téma kiválasztása. Cao Yan minden egyes alkotása előtt megtervezi, hogy a tök formájának és méretének megfelelően milyen rajzot szeretne égetni, és ha az ötlet megszületett, először ceruzával vonalrajzot készít a tökre, majd forrasztópákával égeti ki a kontúrvonalakat, végül pedig tollal festi rá a színt. A tökfestő mester így fogalmazott: „A festés folyamatában meg kell tartani a türelmünket, nem lehet türelmetlennek lenni és az eredményt siettetni, s követni kell a festés technikáját, hogy egy kiváló mű készülhessen el”. Több mint hat éves tapasztalattal Cao Yan készségei egyre tökéletesebbek. Táj, virágok, madarak, fű, fák, halak és rovarok, istenek és istennők – majdnem minden témához ért. Nem számít, hogy mekkora a tök, amíg ő faragja, addig egyedi műalkotás lesz belőle.

Cao Yan munkája: „A mocsaras erdőben”. (Fotó: Wang Fang)

A mester az internetre is feltette munkáit, amelyek az ország valamennyi tájáról vonzották a vásárlókat. Látva, hogy a hagyományos kínai kulturális műtárgyakat ilyen sokan szeretik és keresik, Cao Yan különösen boldognak érzi magát, és reméli, hogy továbbra is fenntarthatja a tökfestés iránti szeretetet, több kiváló minőségű alkotást hozhat létre, hogy minél több embert vonzzon be ebbe a művészetbe, és hogy tartósan továbbadhassa ezt a hagyományos mesterséget.

(Wang Fang)

2023. szeptember 14.

(Új szemle)

(x)