A túl sok fekete medvecukor okozta egy 54 éves massachusettsi építőmunkás halálát: heteken át fogyasztott napi másfél zacskóval belőle, ezért állt meg a szíve.
„Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását”
– mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa, aki a New England Journal of Medicine friss számában bemutatta az esetet. A gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrendkiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul. Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött – figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).
„Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő”
– magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke. Ő nem vett részt a massachusettsi férfi gyógyításában.
Az 54 éves féri esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt medvecukor édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról fekete medvecukorízűre. Egy gyorsétteremben, ebéd közen esett össze.
Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.
Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből – mondta Butala.
A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, „az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült”, és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.
2020. szeptember 24.
(MTI/AP)