Elhunyt Csiang Cö-min

A Kínai Kommunista Párt közleménye:

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága, a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága, a Kínai Népköztársaság Államtanácsa, a Kínai Népköztársaság Politikai Tanácskozó Testületének Országos Bizottsága, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és a Kínai Népköztársaság Központi Katonai Bizottsága mély megrendüléssel tudatja a párttal, a hadsereggel és az összes kínai etnikai csoport népével, hogy Csiang Cö-min, a KKP KB volt főtitkára és a KNK volt elnöke leukémiában és több szervi elégtelenség következtében 2022. november 30-án, 12 óra 13 perckor, 96 éves korában elhunyt Sanghajban.

Csiang Cö-min kiemelkedő vezető volt – elismert, nagy marxista és államférfi, katonai stratéga és diplomata; sokat látott kommunista harcos, a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus ügyének vezetője. Ő volt a három képviselet elméletének megalkotója.

Csiang Cö-mint 1985-ben Sanghaj polgármesterévé és a KKP sanghaji önkormányzati bizottságának helyettesévé nevezték ki. Sanghajban töltött évei alatt jelentős áttöréseket értek el a város reformjában, nyitásában és szocialista modernizációjában. Pudong városrész fejlődése mellett nagy előrelépés következett be a pártépítés, a spirituális és kulturális fejlődés, valamint a társadalmi fejlődés előmozdítása terén is.

Csiang Cö-min a párt központi kollektív vezetésének harmadik generációját képviselte. Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején komoly politikai zavargások ütötték fel fejüket Kínában és külföldön, a szocializmus ügyében komoly fordulatok voltak tapasztalhatóak. Kínában a szocialista építkezés példátlan nehézségekkel nézett szembe. Ebben a kulcsfontosságú, történelmi helyzetben – amely meghatározta a párt és az ország jövőjét, illetve sorsát – a Csiang Cö-min vezette párt világos álláspontot képviselt, ragaszkodott a függetlenséghez, a méltósághoz, a nemzetbiztonság és stabilitás védelméhez, továbbá határozottan kiállt a gazdasági fejlődés elsődlegessége, illetve a reform és a nyitás, valamint a szocialista modernizáció mellett.

A kínai nemzet nagy megújulásához szükség volt a kommunista vezetők generációinak – benne Csiang Cö-minnek – a fáradságos erőfeszítéseire és küzdelmeire. A folytatásban a párt központi bizottságának vezetése alatt az egész pártnak, a hadseregnek és valamennyi etnikai csoportnak tovább kell vinnie a pártépítés szellemét, erősítenie kell a bizalmat, hogy határozottan és bátran haladhasson előre, és együtt dolgozhasson egy szocialista modern ország felépítésén, továbbá a kínai nemzet megújulásának megsegítésén.

2022. december 2.

(China Media Group)

(x)