„A 20. Kongresszus” egy kínai ember szemén keresztül

„Tizenöt perces fitneszkör”, ami színesebbé teszi az életet

A Centrum TV közreműködésével

A Shandong tartományban, Linyi város Lanshan kerületében, a Huangbaihe út mentén található sport- és fitneszparkba járnak az emberek minden reggel, hogy edzenek. Miao Siyu, aki a Nanjing út környékén él, évek óta ide jár sportolni.

“Ebben a parkban megtalálhatóak fitnesz eszközök, ping-pong asztalok, kosárlabdapályák, focipályák. A sportlétesítmények kifejezetten jól felszereltek, így reggel és este, valamint hétvégén gyakran át szoktam ide járni edzeni.” – mesélte Miao Siyu.

A Kínai Kommunista Párt októberben megtartott 20. Nemzeti Kongresszusának jelentésében „a tömegsport és a versenysport átfogó fejlesztésének előmozdítása és egy erős sportnemzet felépítésének felgyorsítása” szerepel. Az ezzel kapcsolatos intézkedések iránt Miao Siyu nagy érdeklődést mutat:

“Régebben az életszínvonal alacsony volt, és nem voltak fitneszterek a környéken, így, ha csak kosárlabdázni akartunk, el kellett mennünk egy messzi pályára. Az elmúlt években a kormány nagy hangsúlyt fektetett a nemzet fizikai jólétére, fittségének javítására, ezért már egyre több a fitnesz-, illetve a sportlétesítmény.”

A Kínai Kommunista Pártnak 96 712 000 tagja van, és a párt ötévente tartja nemzeti kongresszusát. A kongresszusok eredményeként elkészült jelentés összefoglalja a múltbeli tapasztalatokat és felvázolja a jövőbeli kilátásokat is. A jelentésbe foglalt tartalmak – mint például az “erős sportnemzet kiépítése” – az emberek elvárásait és a kormány irányvonalát jelentik.

Emberek edzenek a BinHe Fitness téren.

Lanshan kerület Liuching utcájában nemcsak nemzeti fitneszközpont, kivilágított kosárlabdapályák és multifunkcionális sportpályák épültek, hanem számos faluszintű fitneszpálya is, és ezen sport- és fitneszlétesítmények minden faluban megtalálhatók. A folyóparti területeken több mint 20 nyilvános fitneszhelyet építettek, és ezzel egy 28 km hosszú szabadidős és fitnesz szolgáltatási zónát hoztak létre a folyó mentén.

Lanshan kerület összesen 120 millió RMB-t fektetett be az alapvető sportlétesítmények kiépítésébe és felújításába. Eddig 21 kivilágított kosárlabdapályát, 20 elkerített focipályát, több mint 860 sport- és fitneszpályát a falvakban (közösségekben), és több mint 3160 különféle sportlétesítményt építettek, amelyekkel háromszintű közhasznú sportlétesítmény-hálózatot hoztak létre kerületi, kisvárosi és falusi szinten. A lakók egy 15 perces sétával eljuthatnak otthonukból bármely típusú mozgásforma helyszínére.

Az újonnan létesített sportcikkek a Sport Expo kiállításon.

2020 óta Lanshan kerület három egymást követő sporteszköz-kiállítást szervezett. Idén mintegy 12 600 szakmai beszerző vett részt a kiállításon. A helyszíni és tervezett forgalom pedig 328 millió RMB volt. Miao Siyu nagy rajongója ezeknek a sportkiállításoknak. A kiállításoknak köszönhetően megismerheti és megtapasztalhatja az ország legfejlettebb technológiájú sporteszközeit.

Az újonnan létesített sportcikkek a Sport Expo kiállításon.

Amire Miao Siyu még büszkébb az az, hogy Lanshan kerület sikeresen létrehozott egy országos szintű sportipari bemutató bázist, és egyike lett Kína tizenhárom sportipari bemutató bázisának. Az 5,2 milliárd jüan értékű China (Linyi) Sport Intelligens Gyártási Ipari Park a beruházás megvalósítása után több mint 600 sporttal kapcsolatos vállalkozásnak adhat otthont, 30 000-nél több munkahelyet biztosíthat, és várhatóan 240 millió jüan adóbevételt jelenthet majd éves szinten.

(Gao Jing)

2022. december 2.

(Új szemle)

(x)