Interjú Medgyessy Péter egykori miniszterelnökkel

Medgyessy Péter magyar közgazdász, politikus, miniszter, üzletember 2002. május 27. és 2004. szeptember 29. között volt Magyarország miniszterelnöke. A Centrum Televízió a magyar-kínai relációról készített vele interjút, tekintettel arra, hogy ő volt az első magyar miniszterelnök, aki 2003-ban – 40 év után – hivatalos látogatást tett Kínában.

Medgyessy 1987-ben járt először Kínában – akkoriban még pénzügyminiszterként -, azóta pedig szinte minden évben egyszer legalább ellátogat(ott) az ázsiai országba. Ott, többek között, előadásokat tartott, vitákon és különféle kulturális eseményeken vett részt – elmondható tehát, hogy tanúja volt azoknak a változásoknak, melyek az 1987 és 2023 közötti időszakban zajlottak Kínában. Elmondása alapján, annak idején még minden szürke volt, ám azt tapasztalta, hogy a gazdasági fejlődésnek és a fejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően, Kína évről évre színesebb világgá vált. Az ott élő embereken ma már látszik, hogy jól élnek, elégedettek – az akkori (1987-es) Kína összehasonlíthatatlan a maival.

A beszélgetésben a személyes tapasztalatokon, élményeken túl, szó esett a 10 esztendeje indult „Övezet és út” kezdeményezésről, a magyar-kínai kulturális és gazdasági kapcsolatokról, a 2003-as kínai látogatásáról és annak hozadékairól, a Magyarországon működő Konfuciusz Intézetekről, valamint a Magyar Kínai Két Tanítás Nyelvű Iskoláról is.

2023. július 6.