Csütörtökön kísérli meg Japán a holdra szállást

Japán csütörtökön kísérli meg holdjárójának fellövését, és amennyiben sikerrel jár, India után az ötödik olyan országgá válhat, amely sikeres holdra szállást hajt végre.

A japán H-IIA hordozórakétát a sziget délnyugati részén található Tanegasima Űrközpontból lövik ki – közölte a műveletet irányító Mitsubishi Heavy Industries (MHI) hétfőn. Az indítást a rossz időjárás miatt már többször elhalasztották, legutóbb augusztus 28-án, röviddel a tervezett felbocsátás előtt függesztették fel a légkör felső rétegében uralkodó erős szél miatt.
    

Az űrrakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely Japán első leszálló egysége lenne a Föld kísérőbolygóján. A SLIM holdi leszállóegységet azért fejlesztették ki, hogy tesztelhessék vele a holdra szállás technológiáját. A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt. Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát utasították önmegsemmisítésre pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban.
    

Felbocsátását követően a SLIM várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást a Hold felszínén. Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után. A JAXA a jelenlegi felbocsátási ablakban még szeptember 15-ig kísérelheti meg az űrrakéta indítását.
    

India Csandraján-3 űrhajója augusztus 23-án hajtott végre sikeres landolást, Oroszország Luna-25 űrszondája viszont a Hold felszínének ütközve augusztus 19-én megsemmisült. 
   

A japán holdjáró által gyűjtött adatok az Egyesült Államok által vezetett Artemis 3 nevű űrrakétaprogram részeként azt a célt szolgálják, hogy első lépésben a Holdra, majd a következő lépésben a Marsra juttassanak embert.

2023. szeptember 4.

(MTI/dpa)