A japán miniszterelnök teljesen átalakította kormányát

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy teljesen átalakította a kabinet összetételét, és ennek keretében – eddig példa nélküli módon – öt nőt nevezett ki miniszterré.

A tizenkilenc miniszteri székből tizenegybe új tag kerül, hogy a kormányfő ezzel is friss arculatot biztosítson a kabinetnek, de több kulcsfontosságú hívét megtartotta a stabilitás fenntartása érdekében. Az, hogy öt nő került a kormányba, rekordot jelent, miközben a Világgazdasági Fórum év elején közzétett jelentése szerint Japán 146 nemzet közül a 138. helyen áll a nemek közti egyenlőség terén a politika színterén.
    

Az átszervezésre azért került sor, mert a Kisida-kabinet támogatottsága folyamatosan csökkent, amit – korábbi nyilatkozatok szerint – részben a My Number nevű nemzeti azonosító kártyarendszerrel kapcsolatos problémák, részben pedig a béremelések elmaradása miatti áremelkedés által létrejött társadalmi elégedetlenség okozott.
   

A kormányfő még júniusban jelentette be, hogy nem oszlatja fel a japán parlamentet – annak érdekében, hogy előrehozott választásokkal erősítse meg politikai hatalmát a kormánypártban -, hanem kormányátalakítást hajt végre. Az előrehozott választásokkal kapcsolatos találgatások azt követően erősödtek fel, hogy az ellenzék késznek mutatkozott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtására.
    

A miniszterelnök a kormány átalakításától azt reméli, hogy pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) ismét győztesen kerülhet majd ki a következő képviselőházi választásokon, és megerősíti a személyes támogatottságát a párton belül. Japánban a tervek szerint csak 2025-ben rendeznek képviselőházi választást, Kisida azonban jövőre pártelnökválasztási verseny elé néz. 
    

A szerdai bejelentés szerint Kamikava Jóko tapasztalt képviselőnő, korábbi igazságügyi miniszter lesz az új külügyminiszter. Szuzuki Sunicsi pénzügyminiszter, Macuno Hirokazu a kormány főtitkára és Nisimura Jaszutosi gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter maradtak pozíciójukban. Kono Taro digitális fejlesztési miniszter is a helyén maradt, a korábbi népszerű külügyminiszter a “My Number” kártyarendszer problémáit hivatott megoldani.
    

A védelmi miniszteri posztot Kisida Kihara Minorura bízta, aki a korábbi miniszterelnök különleges tanácsadója volt. Kihara vezetői tisztséget tölt be abban a kétpárti csoportban, amelynek célja a Tajvannal fenntartott kapcsolatok előmozdítása.
   

A kabinet új tagjai közé tartozik még Takemi Kejzó egészségügyi miniszter, Cucsija Sinako újjáépítési miniszter és Mijasita Icsiró mezőgazdasági miniszter. Kato Ajuko pedig a gyermekpolitikáért felelős miniszteri posztot tölti majd be.
    

A kormányban helyet kapó Macuno, Nisimura, továbbá Hagiuda Koicsi korábbi gazdasági miniszter vezető szerepet töltenek be a legnagyobb, párton belüli konzervatív csoportban, amelyet korábban Abe Sindzó volt miniszterelnök, Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője vezetett, akit tavaly egy kampányrendezvény után halálos lövés ért. A jelenlegi alsóházi tagok négyéves mandátuma 2025 októberében jár le.

2023. szeptember 13.

(MTI/Kyodo)